Vilken utrustning du behöver beror förstås på din nivå. Ny börjare och etablerade maratonlöpare köper självklart olika utrustning. Det finns även andra kriterier, alla är vi olika och vi har olika preferenser. Det finns inget som passar alla.

Men det mest essentiella är dock alltid skor, benkläder samt löptröja och sportbehå om du är kvinna. Har du bara detta kan du komma igång.  Du hittar det mesta av detta på eventyrsport.se

Men låt oss titta lite närmare på de olika plaggen

Löpskor

Det absolut viktigaste är dina löpskor. Du bör använda både tid och pengar på att hitta rätt par åt dig. Du behöver ett par med bra stötdämpning, som sitter ordentligt på foten, och stöder din unika löpstil. Även om du är nybörjare och bara ska motionera lite, så är det inte hållbart med ett par gamla gymnastikskor. Tyvärr.

Du väljer förstås löpstrumpor utan söm, så inte dina fötter tar stryk i onödan. Bra skor kan vara helt meningslösa om du fått på dig fel strumpor.

Tröjan

Vilken tröja eller jacka du ska ha beror mycket på vädret. Du behöver olika för de olika årstiderna, och vad du börjar med beror på när på året du börjar. Undvik bomullströjor, eftersom de håller på fukten. De är inte sköna att ha på och du riskerar i värsta tillfälle att bli nedkyld och sjuk. Svettabsorberande eller ren ylle är det bästa.

Sportbehån ska vara stadig och ha rätt storlek.

Benkläder

Återigen beror det på vädret vad du ska välja. Med varma tights under kan du ha korta byxor hela året om, ifall du vill. Materialet ska vara lätt och svettabsorberande. Byxorna ska hålla dig varm och torr och får inte vara i vägen, när du springer. Fickor kan vara en bra ide, men vi tycker att bälte med ficka är att föredra till telefon, nycklar och id.