Att ha välslipade knivar, det gör matlagningen så mycket roligare! Slöa knivar gör att det blir svårt att skära, hacka och ha dig. Det kan även göra att du sliter och skär dig själv istället. Ofta lägger man en slant på att köpa bra knivar, men då gäller det även att underhålla dem och hålla dem vassa. Det går att göra med hjälp av en slipsten. Dock är det bra att vara medveten om att det är skillnad på att bryna och slipa en kniv. Det är även viktigt att veta att det är skillnad på japanska och europeiska knivar och att de ska slipas på olika sätt. Japanska knivar är i hårdare material och kan därför slipas i en skarpare vinkel än europeiska knivar.
Slipsten och brynstav
Det är som sagt skillnad på att slipa en kniv och att bryna en kniv. En del tror att man slipar kniven genom att använda sig av en brynstav. Dock är det inte så, utan med en brynstav så bryner kan kniven och det innebär att man tar bort mikroskopiska partiklar som lossnat under användning. Det är en mindre form av rengöring. Brynstavar finns i olika material som stål, som passar bäst för europeiska knivar. Det finns även keramikbryne som passar både japanska och europeiska knivar. Sedan finns även diamantbryne. Om du är en intresserad kniventusiast är det inte fel att satsa på att ha en slipsten. Då du slipare med en sådan så fuktar du den sedan så kan du dra knivens egg genom den sörjan som bildats. Hur grovkornig din slipsten ska vara bestäms av gritantalet. För en vardagsslipning räcker det oftast med en slipsten på 1000 till 1500 grit. Det är inte så lätt att slipa till en början, men övning ger färdighet. På Youtube finns det många bra instruktionsfilmer där du kan lära dig mer.