Alla vet väl numera att träning och motion är viktigt för kropp och hälsa, framförallt om man har ett yrke där man sitter stilla det mesta av dagen. Det kan handla om att inte gå upp i vikt, men det handlar lika mycket om att få ork och att hålla sig skarp mentalt. För de flesta av oss så har man ett syfte med sin träning när man börjar träna. Att man önskar at gå ner i vikt, eller att man önskar sig flera och mer synliga muskler, är nog det vanligaste. Det kan även handla om att göra sig klar till ett stort motionslopp såsom vasaloppet eller liknande.

Mål kan vara motiverande

Väldigt ofta blir träningen roligare och mera motiverande, om man har ett tydligt mål med träningen. Dock kan det ibland bli lite diffust vad målet egentligen är, om man inte formulerat det tydligt. Man har t.ex. ett mål om att bli ”starkare”, vilket inte är särskilt konkret. När är man starkare? Genom att precisera konkreta mål som t.ex. att jag skall kunna klara 10 repetitioner med en viss vikt i biceps-curl, så kan man lättare använda sina mål i den dagliga träningen. Om man har ett stort överordnat mål, som t.ex. att man skall gå ner 20kg i vikt, så kan det vara en god ide att även jobba med delmål. När man tränat hårt en vecka eller två, och så gått ner ca 1kg, så kan det kännas oöverkomligt med 20kg. Om man istället jobbar med ett delmål som heter 2 kg efter 3 veckor, så kan man se att man är på rätt väg, vilket ger en känsla av succés. Den positiva känslan kan göra att man får mera motivation att fortsätta.

Skriv ner dina mål

Många studier som handlar om målsättningar har vist, att det är större chans att nå sina mål, om man skriver ner dem. Genom att formulera ett precist och konkret mål, och skriva ner det, så känner man sig mera engagerad i att också nå målet. Ett bra tips är att skriva ut sina mål och delmål med en skrivare, och hänga upp hemma, exempelvis på kylskåpet. Att hela tiden skriva ut mål och liknande behöver heller inte bli dyrt, om man använder kompatibla bläckpatroner till sin skrivare. Om du t.ex. har en Brother skrivare, så kan du finna brother skrivarpatroner via linket.

Lycka till med dina mål och din träning!

29 Comments